Csak a legbátrabbak váltanák be ezt a tandemugrás kupont! - elmenyplaza.hu

Blog

 • tandemugras-kupon
  2019. JÚNIUS 12.

  Csak a legbátrabbak váltanák be ezt a tandemugrás kupont!

  Valószínűleg sokan hallottunk már sztorikat a tandemugrásról, amit egyre népszerűbb extrém élmény ajándékként tartanak számon. Persze az már egy másik kérdés, hogy hányan is mernénk kipróbálni. Elsőre (érthető módon) kissé ijesztőnek tűnhet az, hogy egy mozgó repülőből kéne kiugranunk több ezer méteres magasságból. Azonban ha felül tudunk kerekedni félelmeinken, akkor egy olyan extrém élményben lehet részünk, ami talán még a bungee jumping-ot (más néven kötélugrás) is képes felülmúlni. Ha pedig akad olyan ismerősünk, aki nem bír egy helyben maradni és állandóan keresi az új kihívásokat, akkor egy tandemugrás kuponnál nehezen lehet jobb ajándékot találni neki.

  Ezeket érdemes tudni, mielőtt tandemugrást adnánk ajándékba

  A tandemugrás (más néven tandem ejtőernyőzés), az ejtőernyőzésnek egy különös formája, amelyet párosával hajtanak végre. Innen is ered a „tandem” kifejezés, ami több kétszemélyes tevékenység megnevezésére használható (ilyen a tandem kerékpározás is). A tandempilóta (oktató) az, aki az ugrást végrehajtja, tehát tulajdonképpen ő felel mindenért: a gépelhagyásért, a szabadesésért, az ejtőernyő irányításáért, és a biztonságos földet érésért.  A tandempilótához csatolt utasnak (tanulónak) így csupán minimális előképzésre van szükség ahhoz, hogy részt vehessen ezen az extrém élményen. Az előkészületek és a beöltözés bőven elegendő időt adnak ahhoz, hogy pár perc alatt képben legyünk.

  A tandemugráshoz szükséges felszerelés nem minden téren egyezik a hagyományos ejtőernyőzéssel. Egy ugrás végrehajtásához a következőkre van szükség:

  • Fékernyő. Minden modern tandemugrásnál kötelező elemként szerepel. Ez azért szükséges, mert a fékernyő (ahogy a neve is jelzi) fékezi meg a szabadesés maximális sebességét olyan mértékben, hogy inkább egy szóló ugrás szintjére lassuljon le. A tandemugrásnál ugyanis a nagyobb súly sokkal nagyobb zuhanási sebességet is jelentene a fékernyő megléte nélkül. Ennek köszönhetően viszont (mivel lassabban zajlik) a szabadesés ideje növelhető. 4000 méterről ez kb. 55-60 másodpercig tartó zuhanási időt jelent. Így még jobban ki lehet használni a szabadesés élményét, sőt, akár videofelvételt is tud így készíteni az ugrásról a tandempilóta.


  • Tandemugró ejtőernyő. Jóval nagyobb felülettel rendelkezik, mint a szóló ugrásra tervezett ejtőernyő, mivel egy személy helyett kettőnek a súlyát is el kell bírnia. Ez legalább 30 négyzetméteres felületű ernyőt jelent a tandemugrásnál.


  • Tartalékernyő. Akárcsak a szóló ejtőernyőzésnél, ha a főernyő netán nem nyílna ki rendesen, vagy bármilyen egyéb probléma merülne fel, akkor a tartalékernyő biztosítja a biztonságos földet érést.


  • Automata nyitókészülék. A tandemugrás biztonságát nem csak a tandempilóta profizmusa biztosítja. A tartalékernyő mellett az automata nyitókészülék is véd a váratlan események ellen. Amennyiben a beállított magassághoz képest túl nagy sebességet észlel a készülék, emberi beavatkozás nélkül is kinyitja a tartalékernyőt. Tehát ha bármi miatt nem képes kinyitni az ernyőt a tandempilóta (ami önmagában is elég valószínűtlen), akkor is biztosak lehetünk abban, hogy biztonságosan érünk földet.


  És hogy mik a tandemugrás feltételei? Ahogyan azt az előbb is írtuk, nincsen szükség előzetes tapasztalatra ahhoz, hogy részt vegyünk ezen az extrém élményen. Kizáró oknak a szívbetegség, az epilepszia, vagy a jelentős túlsúly lehet. Már 12 éves kortól is részt lehet venni egy tandemugráson, de arra számítsunk, hogy 18 év alatt szülői hozzájárulásra lesz szükség.


  Mit tartalmaz egy tandemugrás kupon?

  Egy tandemugrás ajándékutalvánnyal egy 4000 méterről történő szabadeséssel lephetjük meg valamelyik adrenalinvadász barátunkat. A tandemugrás helyszíne a börgöndi repülőtér, innen fog a magasba emelkedni a bátor résztvevő a tandempilótával együtt. Aggodalomra semmi ok, hiszen már több ezer incidens nélküli ugráson is túl vannak a jól megedzett pilóták. Kb. 220 km/h-s sebességgel zajlik az ugrás: szinte leírhatatlan az az adrenalin, amit ilyenkor az ember érez.

  Az esemény megörökítéséhez olyan tandemugrás kupont is választhatunk, ami kamerás felvételt is tartalmaz, de a szelfibotos kamerával még többet lehet látni a háttérből, ami 4 km-es magasságban azért nagy előny tud lenni.


  Amennyiben írásunk felkeltette Önben a kalandvágyat, itt még több extrém élmény közül tud válogatni!

Gyakran ismételt kérdések

Élmény cseréje
Élményeink cserélhetőek egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék vagy időközben egy má...elolvasom
Voucher felhasználási ideje
Vásárlástól számítva 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően. (Az akciós szo...elolvasom
Voucheren szereplő információk
Az Élménypláza Kft. által közölt információk mindig megfelelnek a valóságnak. Minden élményről ré...elolvasom
Pénzvisszafizetési garancia
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretne elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 30 n...elolvasom
Élménykártya működése
A vásárlást követően megrendelt élménykártyáját átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen, kérhet...elolvasom
ÉlményCsomag működése
A vásárlást követően élménycsomagjáról szóló voucherét átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen,...elolvasom
Számlázással kapcsolatos információk
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom