Rafting Túrák és Canyoning

Rafting és Kanyoning

Gyönyörű természeti környezetben profi csapatok és persze sok nevetés várja azokat, akik egy picit fel szeretnék dobni a hétköznapjaikat. A vadvízi evezés igazán tuti program barátokkal, családdal vagy akár kollégákkal.
Az ÉlményPláza kuponjával egy másik, újonnan kifejlesztett és nagyon izgalmas outdoor sportot is kipróbálhatsz Te, vagy ismerősöd: a canyoningot!

Élmények

Hódítsd meg a sziklákat és a vizet! - Vadvízi evezés, avagy rafting

A gyors sodrású, veszélyes vizek meghódítása mindig is érdekelte az embereket.

A felfújható gumi hajókkal való vadvízi evezést, a raftingot az amerikai katonák kísérletezték ki a 20. század közepén. Innen ered a rafting elnevezés, mivel a partraszálláshoz használt felfújható tutajokban (raftokban) hódították meg a folyókat.

Könnyed kaland vagy kemény sport a raftingolás?

A vadvízi evezés az extrém élmények közé sorolható. Ahhoz, hogy sziklák közt navigálj a kenuban zuhatagos folyókon, mindenképpen kell némi edzettség és ügyesség. Veszélynek azonban nem vagy kitéve, ha ezt a sportot űzöd, mivel ezek kipróbált, bejáratott útvonalak és csak a megfelelő védőfelszerelésben indulhattok el.

Többféle méretű hajóban raftingolhatsz. Minél kevesebben vagytok a vadvízi tutajban, annál keményebb lesz a menet.

Az evezős túrákat megkülönböztethetjük nehézségi fok szerint is. Hogy milyen erősségű egy folyami út, a WW skála mutatja meg. Az értéket, ami 1-től 6-ig terjedhet, a folyó vízhozama, esése, és a menet közben felbukkanó akadályok (sziklák) határozzák meg. A WW I. könnyed, laza hajózást jelent, míg a WW VI. pedig már egy elvileg evezhetetlen nehézségű szakaszt.

Ha még csak most ismerkedsz a raftinggal, vagy olyannak ajándékoznád az élményt, akinek nincs tapasztalata ezen a téren, akkor WW I. és WW II. erősségű szakasszal érdemes kezdeni. Itt kis hullámokkal, könnyebben hajózható örvényekkel fogsz találkozni. Ezek a nehézségű vízi útvonalak ajánlhatóak a gyerekeknek is. 

Ha több izgalomra vágysz, belevághatsz a nehezebb szakaszokba is!

Az ÉlményPláza kínálatában többféle lehetőséget találsz, kipróbálhatod magad szelídebb és vadabb folyókon is. A rafting túra a Soca folyón lehetőséget ad rá, hogy kezdő vagy haladó útvonalak közt választhass.  

Ez a különleges vízi sport jót tesz az erőnlétnek, a koncentrációs készségnek. Az egy hajóban evezőknek jól kell tudniuk együttműködni a sikerhez, ezért például egy Salza rafting szuper csapatépítő program is lehet.

Kinek ajánlott a vadvízi evezés és kinek kevésbé?

A rafting Magyarországon hiánycikk, mivel nem ilyen jellegű folyóink, patakjaink vannak. Raftingolni Ausztriában és Szlovéniában lehet hozzánk legközelebb, az ottani sebes hegyi folyókon.

Itt a szabályok a 7 éves kort szabják meg alsó korhatárnak, szülői felügyelet mellett. Családdal vagy felnőtt kísérettel a 7-14 évesek is élvezhetik ezt az izgalmas sportot. 14 éves kor felett már csak szülői engedély kell a részvételhez.

Amire - a legkönnyebb útvonalak kivételével - szükség van a rafting túrán való részvételhez, az a biztos úszástudás, hiszen a vízbe esésnek itt bizony esélye van. De nem kell aggódni, a mellény mindenkit a víz felszínén tart!

Mivel ez egy extrém sport, kizárja a részvételt a szívműtét, epilepszia, gerincsérv. Emellett mindazok a betegségek illetve testi állapotok, melyeknél a hideg vízbe esés, a nagy megterhelés, a stresszhelyzet túl veszélyes lehet.

Kalandtúra a folyón - canyoning

A raftingolásnál is izgalmasabb és extrémebb a canyoning. Ez az outdoor sportág egészen fiatal, az 1990-as években Amerikában fejlesztették ki, a megjelenéséhez fejlett hegymászó eszközökre volt szükség. Amolyan felfedező sportként indult, mint például a barlangászás.

A canonying során egy akadályokkal teli hegyi folyón haladtok végig úgy, hogy a komolyabb vízeséseket, zúgókat is legyőzitek. Méghozzá - ha igazán profin űzitek a sportot - hegymászó technikával és vízbe ugrásokkal!

A kezdő változatnál könnyebb és bulisabb a feladat: a lényeg a magasból vízbe ugrás és vízen lesiklás 2-12 méteres természetes csúszdákról.

A megfelelő pálya megválasztásában segít, hogy I-től IV-ig vannak rangsorolva a helyek, nehézség szerint. A két könnyebb szintnél még nincs szükség kötél és beülő használatára a leereszkedésekhez.

Azt pedig, hogy mennyi víz van a kanyonban, amin végigtúráztok, A, B és C jelölés mutatja. Ha száraz, sziklamászós jellegű kalandot keresel, az A szintű, ha sebes sodrású vízben kalandoznál, a C szintű canonying a Neked való változat.

Ki canyoningolhat, és milyen felszerelés kell ehhez a sporthoz?

Ugye milyen izgalmasan hangzik? Bár úgy tűnik, extrém nehéz sportágról van szó, előképzettség nélkül is elindulhatsz, persze elsőre könnyebb túrákon. A túravezetők végig segítenek.

A raftinghoz hasonlóan jó egészségi állapot szükséges, hogy vállalhasd a kalandot. A canonyinghoz elengedhetetlen a neoprén öltözék, speciális cipő és fürdőruha, emellett sisak. Nem árt bizonyos útvonalakon a mentőmellény és a búvárszemüveg. Az összes felszerelést biztosítja a túra szervezője számodra, vagy annak, akit megajándékozol az élménnyel.

Míg a vadvizi evezés Magyarországon eléggé ismert, a canyoning egy igazán különleges, kevesek által ismert sport - így egy remek ajándék lehet, ha egyedi élményeket keresel valakinek.

További élmények az extrém sportok szerelmeseinek

Az adrenalin szintet emelő kalandokat keresed? Egy rafting túra Neked olyan, mint egy gumimatracos napozás a Balatonon? Barátod, ismerősöd imádja a különleges technikai sportokat és őt lepnéd meg?

Az ÉlményPláza oldalán kifogyhatatlan választékot találsz az edzettséget vagy éppen bátorságot kívánó sportokból. A sziklamászástól a tandemugrásig rengeteg élményt próbálhatsz ki.

Ha kimondottan vizes programot keresel, a SUP-tól a flyboardig mindent kipróbálhatsz az ÉlményPláza kuponokkal - várnak az élmények vizen, vízben, víz alatt!

Gyakran ismételt kérdések

Cserélhető az élmény, ha esetleg nem nyerte el az ajándékozott tetszését?
Egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék helyett egy másik élmény választását segítjük...elolvasom
Meddig használható fel a voucher?
Vásárlástól számítva általánosságban 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően...elolvasom
Hogyan tudok időpontot foglalni az élményre?
Időpontfoglalás kizárólag az élmény megvásárlását követően lehetséges! Az adott program szolgá...elolvasom
Meggondoltam magam, van pénzvisszafizetés?
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnél elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 15 ...elolvasom
Mit kell tudni az élménykártyáról?
Abban az esetben ajánljuk élménykártyáinkat ha nem tudod eldönteni, hogy mely élménnyel is szeret...elolvasom
Nem kaptam számlát, csak bizonylatot, miért?
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom
Hogyan tudom beváltani az élménykártyámat?
Élménykártyád beváltásához csupán ki kell választanod webáruházunkban azt az élményt, amin szeret...elolvasom
Mikor kapom meg a megrendelt élmény voucherét?
Amennyiben GLS vagy Express One futárszolgálattal kérted a lakcímedre a rendelésed, azt a futársz...elolvasom
Személyesen szeretném átvenni a rendelésem, mikor mehetek érte?
Ha kaptál már a megrendelésedről rendelés visszaigazoló emailt, akkor nyitvatartási időn belül bá...elolvasom
Ár vagy név szerepel a megvásárolt voucheren?
Nem. Sem ár, sem név nem szerepel a vouchereken, csak az élmény leírása, néhány fontos tudnivaló ...elolvasom
Kaptam egy vouchert, hogyan tudom regisztrálni?
Az ajándékba kapott vouchert honlapunkon kell regisztrálnod, majd megkapod emailben azt az utalvá...elolvasom
Nem látom a voucheremen a szolgáltató elérhetőségét, miért?
Ha konkrét élményre szól a vouchered, ez valószínűleg azért lehet, mert nem regisztráltad még be ...elolvasom
Regisztrálni/aktiválni szeretném voucheremet, de azt írja ki, hogy a voucher nem található vagy lejárt voucher. Mit tegyek?
Amennyiben Foxpost automatánál vagy futárnál fizetted rendelésed az átvételkor, akkor pár nap elt...elolvasom