• Csapatépítő programok: közös élmények a céges csapatépítőhöz
    2022. DECEMBER 20.

    Csapatépítő programok: közös élmények a céges csapatépítőhöz

    Összegyűjtöttük azokat a csapatépítő programokat, amelyek összehozzák a munkavállalói csapatot. Felejthetetlen élmények céges csapatépítőn.

    A munkahelyi közösségépítés nem egyszerű feladat, azonban nem kérdés, hogy annál fontosabb: vezetőként időt és energiát kell belefektetni abba, hogy a munkahelyi közeg minden alkalmazott számára biztonságos és kellemes legyen. Hiszen az optimális légkör és a jó munkatársi kapcsolatok az alappillérei a hatékony, eredményes munkavégzésnek. Szerencsére jól megszervezett céges csapatépítő programokkal és elegendő lelkesedéssel könnyedén motiválhatjuk és inspirálhatjuk a csapat tagjait. Olyan csapatépítő ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeknek köszönhetően biztosan sikeres csapatépítő napot bonyolíthatsz le!

    Igazítsd a csapatépítő programokat a csapat igényeihez!

    Mielőtt belevágunk a konkrét programokba, nézzük meg, hogy mik is a jó csapatépítő ismérvei, miért fontos és mire érdemes odafigyelni a szervezés során. 

    Általánosságban igaz az, hogy a csapatépítő napra úgy érdemes készülni, hogy egy aktív csapatépítő programot kombinálunk egy közös ebéddel vagy vacsorával. Így a program után van lehetőség átbeszélni a közös élményeket és tapasztalatokat, még jobban feloldódni egymás társaságában és akár elmélyedni egy-egy beszélgetésben.

    A csapatépítő programok legfontosabb szabálya az, hogy mindig igazítsuk a saját csapatunk igényeihez a kiválasztott programokat. Minden esetben mérjük fel a társaságon belül, hogy milyen programokon vennének szívesen részt. Persze tudjuk, hogy egy nagyobb cégben nem lehet mindenkinek teljes mértékben megfelelni, de fontos, hogy ne erőltessünk rá semmit a csapatra és a programok a lehető legjobban közelítsenek a munkatársak érdeklődéseihez, kvalitásaihoz. Hiszen a legfőbb cél az, hogy mindenki részt tudjon venni a csapatépítőn. Tehát például lehet, hogy egy közös rafting túra iszonyatosan izgalmas lenne, de az idősebb kollégáknak vagy a kevésbé sportosak számára nem biztos, hogy olyan élvezetes lesz, sőt nagy az esély arra, hogy inkább ki is hagyják a programot.

    Miért fontos a céges csapatépítés?

    Mivel egy mesterségesen létrehozott csapat, mint amilyen egy munkahelyi környezet is, sokszor nehezebben képes önmagától fejlődni, ezért elengedhetetlen, hogy tudatosan foglalkozzunk a közösségépítéssel. A kollégák munkahelyhez való hozzáállását, bizalmát, elégedettségét és hűségét nagyban befolyásolja az, hogy milyen a hangulat az irodában, milyenek a munkatársi kapcsolatok és milyen a cég vezetőségének viszonya a csapattal. Épp emiatt a csapatépítő tréningek, programok szervezése lényegében lételeme egy egészséges munkahelyi környezetnek. 

    A csapatépítés

    • segít abban, hogy a kollégák jobban megismerjék egymás gyengeségeit és erősségeit, amik a későbbiekben a közös munka során is rendkívül hasznos információk,

    • jelentősen megkönnyíti a csapaton belüli kommunikációt,

    • kölcsönös bizalmat épít ki a munkatársak között,

    • összehozza a csapat tagjait egy közös élményen keresztül, ezáltal kapcsolódási pontokat teremt,

    • javítja a munkához való hozzáállást, a munkamorált és a hatékonyságot, 

    • motivációt, célt és inspirációt nyújt,

    • hozzájárul az új munkatársak beilleszkedéséhez, illetve az introvertált kollégák feloldódásához.

    Csapatépítő beltéren: a biztos választás az év bármely hónapjában

    Csapatépítő tervezésekor a beltéri programlehetőségek az év bármely szakaszában jó választásnak számítanak, hiszen teljesen függetlenek az időjárástól. Nézzük, hogy milyen csapatépítő játékok vannak, amelyek télen és nyáron is kitűnő időtöltést biztosítanak!

    1. Szabadulószobák

    A szabadulószobák amellett, hogy szuper szórakozást kínálnak, rendkívül jó kihívást is jelentenek egy csapat számára. Rengeteg érdekes tematika közül választhatunk: pillanatok alatt belecsöppenhetünk a Gyűrűk ura vagy Sherlock Holmes világába, de akár egy zombi apokalipszis közepén is találhatjuk magunkat. Egy izgalmas rejtély megoldása során a résztvevők folyamatosan egymásra vannak utalva. A nyomozás során közösen kell gondolkodniuk és dolgozniuk, tehát a közös csapatmunka elengedhetetlen. A folyamat közben pedig a munkatársak egy eddig teljesen idegen helyzetben és környezetben ismerik meg egymást. 

    2. Virtuális valóság szimulátorok

    A VR játékok és szimulátorok egy teljesen ismeretlen világba repítenek el: más testben és a valóságtól merőben eltérő környezetben játszhatunk. Elsőre egyszemélyes játéknak tűnik, de valójában nagyon könnyen lehet csapatban is játszani. Egy-egy kihívást a résztvevőknek közösen együttműködve kell megoldania, így a jó csapatmunka nélkülözhetetlen a virtuális valóságban. A legtöbb helyen a játék során sokszor korlátlan üdítőfogyasztás és egyéb finomságok is ingyen elérhetőek a munkatársak számára.

    3. Minigolf

    A beltéri minigolf egy igazi jollyjoker csapatépítő programnak mondható, hiszen rendkívül könnyű szabályai vannak, így lényegében bárki tudja játszani. Az előzőekkel szemben ennél a programnál nem a csapatmunka kerül a középpontba, mivel a minigolfot egyesével játszák. Azonban épp emiatt egy egészséges versenyszellemet alakít ki a munkatársak között. Bizonyos helyeken ultraibolya fényekkel bolondítják meg a pályákat, ami igazán érdekes látványt és környezetet teremt a játékosok számára.

    +1 Szélcsatorna

    A szélcsatorna egy kicsit különlegesebb programlehetőségnek számít: itt sokkal inkább egy egyedi, nem mindennapi élményben lehet része a csapatnak, amiről még heteken keresztül biztosan beszélni fognak az irodában. A szabadesés érzését anélkül tapasztalhatják meg, hogy egy valódi repülőgépből ugranának ki. Teljes mértékben biztonságos körülmények között repülhetnek 200 km/h-s sebességgel a szélcsatornában. Az biztos, hogy a szélcsatorna a csapatépítő programok között az igazán feledhetetlenek közé tartozik!

    Csapatépítés kültéren: a nyár sztárprogramjai

    A friss levegő, a természet és a kellemes napsütés biztos társai az emlékezetes csapatépítőknek. Épp ezért amennyiben az időjárás engedi, a tavaszi és nyári időszakban érdemes a csapatépítés során kültéri programok közül válogatni. A szabadtéri programok rengeteg lehetőséget nyújtanak, az alábbiak viszont kétség nélkül sikerprogramok!

    1. Sportos csapatépítő programok

    A sportos csapatépítő programok során szinte megkérdőjelezhetetlen, hogy a munkatársak egymásnak teljesen új oldalát ismerik majd meg. A sportprogramok nemcsak csapatmunkát, de támogatást, kitűnő kommunikációt és feltétlen bizalmat is igényelnek. 

    Ha sportban gondolkodsz, akkor a céges csapatépítőt szervezheted például:

    • egy paintball vagy egy buborékfoci meccs köré, ahol mindenki megvillanthatja a versenyszellemét,

    • ha a csapat összetétele engedi, akkor egy igazi adrenalinbomát rejtő rafting túrát is bevállalhatsz, 

    • de a kalandparkok kihívást jelentő pályái is sok nevetést és kellemes mozgást ígérnek. 

    2. Közös kirándulás

    Egy kellemes közös kirándulás a természetben szintén nagyon jó csapatkovácsoló erővel bír. Megtervezheted akár te magad is az útvonalat, de választhatsz vezetett túrát is, ahol egy profi túravezető társaságában különböző játékokra, kalandokra is számíthatsz. Ha egyedülálló módon szeretnéd a kirándulást lebonyolítani, akkor egy Segway élménytúrát javasolunk, ezen bárki kortól és fittségi szinttől függetlenül bátran részt tud venni.

    3. Élményvezetés

    Ha valamilyen extrém élményt keresel a csapatodnak, akkor az élményvezetés lesz az egyik biztos befutó program. A csapattagjaid kipróbálhatják a versenyautók, az extrém járgányok vezetését, de akár egy Trabant kormánya mögött egy igazi retró élménynek is a részesei lehetnek. Az élményvezetés egy rendkívül különleges program, ahol teljes mértékben a szórakozás kapja a főszerepet. Ha kicsit kényeztetnéd munkatársaid, akkor ne is gondolkodj tovább a következő csapatépítő programján!

    Gyakorlatilag a csapatépítő programok tárháza végtelen: rengeteg lehetőség közül válogathatsz és könnyen akár előre meg is tervezheted a következő időszak eseményeit. Habár a csapatépítés célja az, hogy építse a munkahelyi közösséget, segítse a gördülékeny kommunikációt és növelje a cég működésének hatékonyságát, sosem szabad elfeledkezni arról, hogy mindezt a csapatodért csinálod, azért hogy jól érezzék magukat és felejthetetlen élményt nyújts számukra. 

Gyakran ismételt kérdések

Cserélhető az élmény, ha esetleg nem nyerte el az ajándékozott tetszését?
Egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék helyett egy másik élmény választását segítjük...elolvasom
Meddig használható fel a voucher?
Vásárlástól számítva általánosságban 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően...elolvasom
Hogyan tudok időpontot foglalni az élményre?
Időpontfoglalás kizárólag az élmény megvásárlását követően lehetséges! Az adott program szolgá...elolvasom
Meggondoltam magam, van pénzvisszafizetés?
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnél elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 15 ...elolvasom
Mit kell tudni az élménykártyáról?
Abban az esetben ajánljuk élménykártyáinkat ha nem tudod eldönteni, hogy mely élménnyel is szeret...elolvasom
Nem kaptam számlát, csak bizonylatot, miért?
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom
Hogyan tudom beváltani az élménykártyámat?
Élménykártyád beváltásához csupán ki kell választanod webáruházunkban azt az élményt, amin szeret...elolvasom
Mikor kapom meg a megrendelt élmény voucherét?
Amennyiben GLS vagy Express One futárszolgálattal kérted a lakcímedre a rendelésed, azt a futársz...elolvasom
Személyesen szeretném átvenni a rendelésem, mikor mehetek érte?
Ha kaptál már a megrendelésedről rendelés visszaigazoló emailt, akkor nyitvatartási időn belül bá...elolvasom
Ár vagy név szerepel a megvásárolt voucheren?
Nem. Sem ár, sem név nem szerepel a vouchereken, csak az élmény leírása, néhány fontos tudnivaló ...elolvasom
Kaptam egy vouchert, hogyan tudom regisztrálni?
Az ajándékba kapott vouchert honlapunkon kell regisztrálnod, majd megkapod emailben azt az utalvá...elolvasom
Nem látom a voucheremen a szolgáltató elérhetőségét, miért?
Ha konkrét élményre szól a vouchered, ez valószínűleg azért lehet, mert nem regisztráltad még be ...elolvasom
Regisztrálni/aktiválni szeretném voucheremet, de azt írja ki, hogy a voucher nem található vagy lejárt voucher. Mit tegyek?
Amennyiben Foxpost automatánál vagy futárnál fizetted rendelésed az átvételkor, akkor pár nap elt...elolvasom