Íjászat kezdőknek: bármikor belevághat! - elmenyplaza.hu

Blog

 • ijaszat-kezdoknek
  2020. JANUÁR 20.

  Íjászat kezdőknek: bármikor belevághat!

  Az íjászat harcmodorként és sportként is nagy múltra tekint vissza. Napjainkban szerencsére sokkal elérhetőbb élménnyé vált, amit egy íjászat kuponnal bármikor ki is használhatunk, akár Budapesten, akár máshol ismerkednénk meg ezzel a különös sporttal. Ha már régóta vágyunk arra, hogy próbára tegyünk képességeinket a nyílvesszők kilövésével, akkor kár lenne, ha nem élnénk ezekkel a lehetőségekkel! Arról nem is beszélve, hogy akár felejthetetlen élményajándékkal is meglephetjük valamelyik ismerősünket. Ha akad olyan a baráti körünkben, akinek régi vágya kipróbálni az íjászatot, akkor különösen nagy örömöt szerezhetünk neki ezzel! Már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik íjászat kuponnal fogjuk őt meglepni!

  Az íjászat története

  Az íjászatról beszélni tulajdonképpen olyan, mintha egy történelmi órát tartanánk, ugyanis az első íjak és nyílvesszők már a kőkorszakban megjelentek, a paleolitikum vége felé. Ez körülbelül 30 000 évvel ezelőtt volt!

  Az első Homo sapiens megjelenésével az íjászat is hamar megjelent az egyre szélesebb körben alkalmazott szerszámok és fegyverek között. Először feltehetően csak vadászati célból használtak íjakat, de nem kellett sok idő ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy más ellenséges emberek ellen is ugyanolyan hatékony tud lenni egy pontosan kilőtt nyílvessző. Egy másik népszerű „távolsági fegyvernek” a dárdahajítás számított, de az íjak térnyerésével ez fokozatosan háttérbe szorult, és csak bizonyos törzseknél maradt meg harcmodorként.

  Az ókor legnevesebb civilizációi mind rendelkeztek nagyszámú íjásszal a seregeikben: többek között az egyiptomiak, a görögök, a perzsák, a rómaiak, a koreaiak, a kínaiak, és a japánok ereje is nagyrészt a rengeteg tehetséges íjásznak volt köszönhető. Az „égboltot is elsötétítő” nyílzáporok iszonyúan hatékonyak voltak a nagyobb létszámú alakulatok ellen, és gyakran döntő szerepet játszottak a csatákban. A lovasíjászat megjelenésével fejlődött tovább ez a harcmodor, még több mozgékonyságot biztosítva az amúgy is tökéletesen kiképzett harcosoknak.

  Érdekes módon a középkorban eleinte visszaesett az íjászat jelentősége Európában, de annál erősebben tért vissza a magyar, és később az angol hadviselésben. Innen is ered az ismert középkori fohász: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” Az ázsiai sztyeppek népeihez hasonlóan, gyerekkoruktól fogva kiképzett könnyűlovas egységekkel hódítottak hatalmas sikerekkel a honfoglaló magyarok. Egyértelműen a legtöbbet alkalmazott, és a legrettenetesebb fegyverük volt az íj.

  A százéves háborúban az angol íjászok biztosítottak megkérdőjelezhetetlen harci fölényt a hadseregüknek. Minden egyes íjász a saját magasságához illő hosszúíjat kapott, és versenyekkel motiválták őket arra, hogy a maximumot hozzák ki képességeikből. A páncéltörő nyílhegyek csak még inkább fokozták az íjászok hatékonyságát.

  Modernebb fegyverként a számszeríj is megjelent, ami ugyanolyan erővel és pontossággal tudott működni, mint a hosszúíj, és emellett sokkal gyorsabban is meg lehetett tanulni a használatát. Ugyanakkor mivel macerás volt a fegyver újratöltése, így közel sem lehetett vele olyan gyors ütemben lőni.

  Az első tűzfegyverek megjelenésével viszont fokozatosan visszaszorult és megszűnt harcmodorként az íjászat a modern hadseregekben. Habár az első lőfegyverekkel közel sem lehetett olyan ütemben lőni, mint egy íjjal (akárcsak a számszeríj esetében), nagyobb erejüknek, pontosságuknak, és lőtávolságuknak köszönhetően egyértelmű előnyt biztosított annak a seregnek, aki alkalmazta őket.

  Még ha harcmodorként feledésbe is merült, sportként és hobbiként már a 18. század végén újjászületett először az arisztokrácia körében, utána pedig egyre elérhetőbbé vált egyéb körökben is.


  Íjászat kuponok: elérhető élmény mindenki számára

  Napjainkban az íjászat élményajándék kuponokkal is elérhető hobbi, de akár egy csigás íjászat tanfolyamon is részt vehetünk, ha tényleg megszeretnénk tanulni íjjal lőni!

  A csigás íjak korszerű mechanikájuknak köszönhetően a legpontosabb íjaknak számítanak napjainkban. Egy 30 méteres fedett pálya vár majd ránk Budapesten, ahol a Magyar Íjszövetség által akkreditált edzőktől tanulhatjuk majd meg a sport alapjait és egyéb rejtelmeit. Sőt, ha sikeresen elvégezzük a tanfolyamot, akkor minket se akadályoz meg semmi abban, hogy akár versenyszerűen űzzük ezt a sportot!

  Ha pedig színtiszta szórakozást szeretnénk barátainkkal, akkor egy amerikai harci íjászat kuponnal is érdemes próbálkoznunk!


  Ha Ön is kedvet kapott ehhez a sporthoz, akkor nézze meg az Élménypláza többi íjászat kuponjait is!

Gyakran ismételt kérdések

Élmény cseréje
Élményeink cserélhetőek egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék vagy időközben egy má...elolvasom
Voucher felhasználási ideje
Vásárlástól számítva 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően. (Az akciós szo...elolvasom
Voucheren szereplő információk
Az Élménypláza Kft. által közölt információk mindig megfelelnek a valóságnak. Minden élményről ré...elolvasom
Pénzvisszafizetési garancia
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretne elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 30 n...elolvasom
Élménykártya működése
A vásárlást követően megrendelt élménykártyáját átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen, kérhet...elolvasom
ÉlményCsomag működése
A vásárlást követően élménycsomagjáról szóló voucherét átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen,...elolvasom
Számlázással kapcsolatos információk
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom