• ijaszat-kezdoknek
    2020. JANUÁR 20.

    Íjászat kezdőknek: bármikor belevághat!

    Az íjászat harcmodorként és sportként is nagy múltra tekint vissza. Napjainkban szerencsére sokkal elérhetőbb élménnyé vált, amit egy íjászat kuponnal bármikor ki is használhatunk, akár Budapesten, akár máshol ismerkednénk meg ezzel a különös sporttal. Ha már régóta vágyunk arra, hogy próbára tegyünk képességeinket a nyílvesszők kilövésével, akkor kár lenne, ha nem élnénk ezekkel a lehetőségekkel! Arról nem is beszélve, hogy akár felejthetetlen élményajándékkal is meglephetjük valamelyik ismerősünket. Ha akad olyan a baráti körünkben, akinek régi vágya kipróbálni az íjászatot, akkor különösen nagy örömöt szerezhetünk neki ezzel! Már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik íjászat kuponnal fogjuk őt meglepni!

    Az íjászat története

    Az íjászatról beszélni tulajdonképpen olyan, mintha egy történelmi órát tartanánk, ugyanis az első íjak és nyílvesszők már a kőkorszakban megjelentek, a paleolitikum vége felé. Ez körülbelül 30 000 évvel ezelőtt volt!

    Az első Homo sapiens megjelenésével az íjászat is hamar megjelent az egyre szélesebb körben alkalmazott szerszámok és fegyverek között. Először feltehetően csak vadászati célból használtak íjakat, de nem kellett sok idő ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy más ellenséges emberek ellen is ugyanolyan hatékony tud lenni egy pontosan kilőtt nyílvessző. Egy másik népszerű „távolsági fegyvernek” a dárdahajítás számított, de az íjak térnyerésével ez fokozatosan háttérbe szorult, és csak bizonyos törzseknél maradt meg harcmodorként.

    Az ókor legnevesebb civilizációi mind rendelkeztek nagyszámú íjásszal a seregeikben: többek között az egyiptomiak, a görögök, a perzsák, a rómaiak, a koreaiak, a kínaiak, és a japánok ereje is nagyrészt a rengeteg tehetséges íjásznak volt köszönhető. Az „égboltot is elsötétítő” nyílzáporok iszonyúan hatékonyak voltak a nagyobb létszámú alakulatok ellen, és gyakran döntő szerepet játszottak a csatákban. A lovasíjászat megjelenésével fejlődött tovább ez a harcmodor, még több mozgékonyságot biztosítva az amúgy is tökéletesen kiképzett harcosoknak.

    Érdekes módon a középkorban eleinte visszaesett az íjászat jelentősége Európában, de annál erősebben tért vissza a magyar, és később az angol hadviselésben. Innen is ered az ismert középkori fohász: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” Az ázsiai sztyeppek népeihez hasonlóan, gyerekkoruktól fogva kiképzett könnyűlovas egységekkel hódítottak hatalmas sikerekkel a honfoglaló magyarok. Egyértelműen a legtöbbet alkalmazott, és a legrettenetesebb fegyverük volt az íj.

    A százéves háborúban az angol íjászok biztosítottak megkérdőjelezhetetlen harci fölényt a hadseregüknek. Minden egyes íjász a saját magasságához illő hosszúíjat kapott, és versenyekkel motiválták őket arra, hogy a maximumot hozzák ki képességeikből. A páncéltörő nyílhegyek csak még inkább fokozták az íjászok hatékonyságát.

    Modernebb fegyverként a számszeríj is megjelent, ami ugyanolyan erővel és pontossággal tudott működni, mint a hosszúíj, és emellett sokkal gyorsabban is meg lehetett tanulni a használatát. Ugyanakkor mivel macerás volt a fegyver újratöltése, így közel sem lehetett vele olyan gyors ütemben lőni.

    Az első tűzfegyverek megjelenésével viszont fokozatosan visszaszorult és megszűnt harcmodorként az íjászat a modern hadseregekben. Habár az első lőfegyverekkel közel sem lehetett olyan ütemben lőni, mint egy íjjal (akárcsak a számszeríj esetében), nagyobb erejüknek, pontosságuknak, és lőtávolságuknak köszönhetően egyértelmű előnyt biztosított annak a seregnek, aki alkalmazta őket.

    Még ha harcmodorként feledésbe is merült, sportként és hobbiként már a 18. század végén újjászületett először az arisztokrácia körében, utána pedig egyre elérhetőbbé vált egyéb körökben is.


    Íjászat kuponok: elérhető élmény mindenki számára

    Napjainkban az íjászat élményajándék kuponokkal is elérhető hobbi, de akár egy csigás íjászat tanfolyamon is részt vehetünk, ha tényleg megszeretnénk tanulni íjjal lőni!

    A csigás íjak korszerű mechanikájuknak köszönhetően a legpontosabb íjaknak számítanak napjainkban. Egy 30 méteres fedett pálya vár majd ránk Budapesten, ahol a Magyar Íjszövetség által akkreditált edzőktől tanulhatjuk majd meg a sport alapjait és egyéb rejtelmeit. Sőt, ha sikeresen elvégezzük a tanfolyamot, akkor minket se akadályoz meg semmi abban, hogy akár versenyszerűen űzzük ezt a sportot!

    Ha pedig színtiszta szórakozást szeretnénk barátainkkal, akkor egy amerikai harci íjászat kuponnal is érdemes próbálkoznunk!


    Ha Ön is kedvet kapott ehhez a sporthoz, akkor nézze meg az Élménypláza többi íjászat kuponjait is!

Gyakran ismételt kérdések

Cserélhető az élmény, ha esetleg nem nyerte el az ajándékozott tetszését?
Egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék helyett egy másik élmény választását segítjük...elolvasom
Meddig használható fel a voucher?
Vásárlástól számítva általánosságban 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően...elolvasom
Hogyan tudok időpontot foglalni az élményre?
Időpontfoglalás kizárólag az élmény megvásárlását követően lehetséges! Az adott program szolgá...elolvasom
Meggondoltam magam, van pénzvisszafizetés?
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnél elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 15 ...elolvasom
Mit kell tudni az élménykártyáról?
Abban az esetben ajánljuk élménykártyáinkat ha nem tudod eldönteni, hogy mely élménnyel is szeret...elolvasom
Nem kaptam számlát, csak bizonylatot, miért?
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom
Hogyan tudom beváltani az élménykártyámat?
Élménykártyád beváltásához csupán ki kell választanod webáruházunkban azt az élményt, amin szeret...elolvasom
Mikor kapom meg a megrendelt élmény voucherét?
Amennyiben GLS vagy Express One futárszolgálattal kérted a lakcímedre a rendelésed, azt a futársz...elolvasom
Személyesen szeretném átvenni a rendelésem, mikor mehetek érte?
Ha kaptál már a megrendelésedről rendelés visszaigazoló emailt, akkor nyitvatartási időn belül bá...elolvasom
Ár vagy név szerepel a megvásárolt voucheren?
Nem. Sem ár, sem név nem szerepel a vouchereken, csak az élmény leírása, néhány fontos tudnivaló ...elolvasom
Kaptam egy vouchert, hogyan tudom regisztrálni?
Az ajándékba kapott vouchert honlapunkon kell regisztrálnod, majd megkapod emailben azt az utalvá...elolvasom
Nem látom a voucheremen a szolgáltató elérhetőségét, miért?
Ha konkrét élményre szól a vouchered, ez valószínűleg azért lehet, mert nem regisztráltad még be ...elolvasom
Regisztrálni/aktiválni szeretném voucheremet, de azt írja ki, hogy a voucher nem található vagy lejárt voucher. Mit tegyek?
Amennyiben Foxpost automatánál vagy futárnál fizetted rendelésed az átvételkor, akkor pár nap elt...elolvasom