Ilyen mesterlövész puskákat lehet kipróbálni egy élménylövészeten - elmenyplaza.hu

Blog

 • mesterlovesz-puska-elmenyloveszet
  2019. JÚNIUS 07.

  Ilyen mesterlövész puskákat lehet kipróbálni egy élménylövészeten

  Mindig is kíváncsi volt arra, hogy milyen érzés lehet éles fegyverrel lőni? Az élménylövészet pont arra ad lehetőséget, hogy az akciófilmekben és thrillerekben megismert lőfegyvereket saját kezűleg is kipróbálhassuk. Magyarországon több lőtéren is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan lőni. Többféle élménylövészeti kupon közül is válogathatunk, amelyek rendszerint egy bizonyos téma vagy fegyvertípus köré épülnek. Egy kuponnal tehát többféle fegyvert is kipróbálhatunk. Azonban a legtöbb precizitást még mindig a mesterlövész puskák igénylik: ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen lehet olyan fegyverrel lőni, amelynek hatótávolsága az ezer métert is képes meghaladni, akkor kár lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget.

  A mesterlövészet alapjai és története

  Mesterlövésznek nevezzük azokat a gyalogos katonákat, akikre olyan különleges felderítő küldetéseket bíznak, amelyek sokkal nagyobb hatótávolsággal rendelkező lőfegyvert igényelnek. Az ilyen küldetések azt is megkövetelik a mesterlövészektől, hogy megfelelően tudják álcázni magukat, mivel csak így tudnak észrevétlenül mozogni ellenséges területeken, és távolról megfigyelni (vagy kiiktatni) célpontjukat.

  A mesterlövész puska (nyilvánvalóan) elengedhetetlen része a mesterlövész felszerelésének. A huzagolt csövű fegyverek alkalmazása előtt azonban (ami több stabilitást, pontosságot, és hatótávolságot biztosított, mint a sima csövű lőfegyverek) nem beszélhetünk konkrét mesterlövész puskáról. Ettől függetlenül a mesterlövészekre jellemző harci stílusra már korábban is léteztek példák. Az amerikai függetlenségi háború alatt (1775-1783) például egyes amerikai alakulatok a fák lombjai közt bújtak el, és onnan lőttek rá a brit erőkre.

  A napóleoni háborúk ideje alatt (1803-1815) a britek alkalmazták az első huzagolt csövű puskát a franciák ellen: ez volt a „Baker” puska, amivel már a több, mint 1200 méterre lévő célpontokat is el lehetett találni. Az első távcsöves puskák is a britek műve volt, amelyeket a krími háború (1853-1856) csatáiban alkalmaztak először. Ez jelentősen megnövelte a fegyverek hatótávolságát: a brit Whitworth puska már az 1800 méterre lévő célpontokat is el tudta találni. Ironikus módon, a fegyver által elért sikerek ellenére a puskát végül nem alkalmazta a brit hadsereg, ezért a Withworth fegyvergyártó cég a franciáknak adta el az új távcsöves puskát.

  A mesterlövészek minden esetben elit katonáknak számítanak, akik komoly kiképzésben részesülnek. Teljesítményük a leadott lövés távolsága, és a kiiktatott célpontok száma alapján is mérhető. A leglátványosabb lövéseket a következő két mesterlövész adta le:

  • A legtöbb kiiktatott célpont egy finn mesterlövészhez köthető, aki a II. világháború alatt a szovjet csapatok hódítását igyekezett megfékezni. Ezt a katonát Simo Häyhä-nek hívták, de a szovjet csapatok más becenevet adtak neki: ő volt a „Fehér Halál”. Nem véletlen kapott ilyen fenyegető elnevezést az ellenséges csapatoktól: legalább 505 orosz katonát lőtt le egyedül. Ráadásul más mesterlövészekkel ellentétben egy távcső nélküli puskát használt: így még inkább tudta álcázni magát az orosz csapatok elöl, mivel nem kellett a távcsőhöz emelni a fejét. Ráadásul hidegebb időben be tudott párásodni egy mesterlövész puska távcsöve, így ezt is el tudta kerülni.


  • A legnagyobb távról kiiktatott célpont rekordját pedig egy kanadai mesterlövészhez köthető, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. 2017 júniusában 3540 méterről talált el egy ellenséges katonát Irakban.


  Mesterlövészet ajándékba?

  Amennyiben meglepné valamelyik barátját egy sniper élménylövészet kuponnal, akkor a következő mesterlövész puskákat próbálhatja majd ki a lőtéren:

  • Dragunov mesterlövész puska, kaliber: 7,62 x 54R. Egy orosz klasszikus, ami leváltotta a II. világháborúban használt puskákat. Manapság is használják.
  • Heckler & Koch SL-8 félautomata karabély, kaliber: .224 Remmington. Nagy tárkapacitással rendelkező, távcső nélküli német puska.
  • Blaser R93 mesterlövész puska, kaliber: .30-06. Német vadászpuska, ami a 90-es évek elején látta meg a napvilágot.
  • Steyr Mannlicher SM12 mesterlövész puska, kaliber: .308 Winchester. Egy neves osztrák cég tervezte ezt a modern, nagy kaliberű vadászpuskát.
  • Barrett M99 mesterlövész puska, kaliber: .416 Barrett. Nem véletlen kapta a „nagyágyú” becenevet ez a puska.


  Kipróbálna más lőfegyvereket is? Ezen az oldalon megnézheti, hogy még milyen élménylövészeti kuponok közül lehet választani!

Gyakran ismételt kérdések

Élmény cseréje
Élményeink cserélhetőek egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék vagy időközben egy má...elolvasom
Voucher felhasználási ideje
Vásárlástól számítva 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően. (Az akciós szo...elolvasom
Voucheren szereplő információk
Az Élménypláza Kft. által közölt információk mindig megfelelnek a valóságnak. Minden élményről ré...elolvasom
Pénzvisszafizetési garancia
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretne elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 30 n...elolvasom
Élménykártya működése
A vásárlást követően megrendelt élménykártyáját átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen, kérhet...elolvasom
ÉlményCsomag működése
A vásárlást követően élménycsomagjáról szóló voucherét átveheti ügyfélszolgálatunkon személyesen,...elolvasom
Számlázással kapcsolatos információk
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom