• wakeboard-budapest
    2019. OKTÓBER 17.

    Már nem kell messze menni: wakeboardozni Budapesten is lehet!

    A wakeboardozás népszerűsége máig megkérdőjelezhetetlen, elég csak egyszer is látni, hogy milyen tömegek rohanják meg a Balaton összes olyan pontját, ahol ezt a vízi sportot lehet űzni. Szerencsére ma már nem muszáj leutazni a Balaton parthoz, hogy szelhessük a víz habjait a boardunkon, mivel a budapesti Városliget tavánál is van már wakeboard pálya! Remek extrém élmény ajándék azoknak, akik imádják a víz közelségét, nyáron lehűtenék magukat egy picit a forró nap után, vagy egyszerűen adrenalinvadászként tekintenek magukra és mindig lesik az új, izgalmas kihívásokat. Ha pedig Budapesten élünk, nyáron akár még hétközben, munka után is tehetünk egy pár kört a városligeti tavon!

    A wakeboardozás története

    A wakeboard tulajdonképpen egy olyan vízi extrémsport, amit a szörfözés ihletett. Két fajtája létezik: a kötélpályán zajló, és a motorcsónakkal támogatott wakeboard.

    A kábeles, kötélpályás wakeboard története az 1950-es években indult el, Németországban. Egy Münchenből származó mérnök, Bruno Rixen, Hollandiában ismerkedett meg először a vízisíeléssel egy nyaralás során. Felejthetetlen élményt nyújtott számára a sport, habár negatívumonként egy dolog mégis megmaradt benne ennek kapcsán: az elhúzódó sorban állás. Ez inspirálta őt egy olyan rendszernek a kialakítására (persze a túlszabályozott németországi vizek is közrejátszottak), amit egyszerre többen is tudnának élvezni, anélkül, hogy várni kelljen arra az egy emberre, hogy befejezze a körét. Mindezt olyan vizekben, ahol a csónakok számára is kevesebb volt a hely.

    Mérnökként ő neki is látott ennek a rendszernek a kialakításának. A kivitelezésben a hagyományos síelés elemeit is alkalmazta, amit igyekezett vízi környezetre vetíteni. A kábeles sífelvonók ugyanis pont azt tették lehetővé, hogy gond nélkül lehessen szállítani a síelőket, és, hogy egyszerre többen is tudjanak tartózkodni a pályán. A tervéből, vagy mondhatni álmából csak tíz év múlva, 1962-ben lett valóság. Az elhúzódó projekt ellenére sikerrel járt: az első kábeles pályán egyszerre tíz ember is élvezhette ezt a vízi sportot, rá 10 évre pedig az első versenyt is megrendezték Németországban.

    Érdemes azért megjegyezni, hogy ekkor még nem ismerték a wakeboardot. Egészen 1980-ig csak vízisíelésre alkalmazták ezeket a pályákat. Talán senkit nem ér meglepetésként, hogy egy ambiciózus, Houstonból származó fiatal szörfös áll az első wakeboard megjelenése mögött. A Jimmy Redmon névre hallgató diák Austin városba utazott, hogy folytassa tanulmányait. Nem kellett sok idő, hogy hiányozzon neki a part közeli Houston, ezért elkezdett vízisíelni.

    Ezt azonban nem találta olyan izgalmasnak, mint a szörfözést, ezért inkább szörfdeszkával akart volna menni a motorcsónak után, a szörfdeszkákat viszont (ekkor) még nem voltak arra alkalmasak, hogy vontassák őket. Mivel Jimmy-nek volt már némi tapasztalta a deszkagyártásban, ezért úgy döntött, hogy ő maga fog megtervezni egy olyan szörfdeszkát, ami igenis alkalmas lesz vontatásra. Nem húzta el a dolgot: egyik hétvégén hazament, és meg is valósította tervét. Természetesen ekkor fogalma nem volt még arról, hogy új sportágat talált ki, mivel egyszerűen saját felhasználásra szeretett volna tervezni egy új szörfdeszkát.

    Találmánya olyan mértékben felkeltette az emberek érdeklődését, hogy nem sokkal ezután otthagyta az egyetemet, és testvérével együtt céget alapított, aminek máig ő az elnöke.


    Wakeboard pálya Budapesten: irány a Városliget!

    A budapesti wakeboardozás színvonala miatt egy percig sem kell aggódnunk: profi, ugratókkal is felszerelt pálya várja majd a lelkes résztvevőket a Városligetnél! Természetesen az sem baj, ha még életünkben soha nem próbálkoztunk ezzel a vízi sporttal, ugyanis profi oktatók segítségével könnyen eljuthatunk legalább a kezdő szintre. Első alkalommal egyébként érdemesebb napi bérletet venni, hogy több időnk legyen elsajátítani az alapokat, és gyakorolhassuk az egyensúlyérzetünket.


    Wakeboardozás motorcsónakkal: ha igazán extrém élményre vágyunk

    Ha pedig a klasszikus wakeboard pályák helyett egy picit extrémebb vizekre „eveznénk”, akkor olyan wakeboard kupont is választhatunk, ahol motorcsónakkal együtt szelhetjük a habokat!


    Ha írásunk felkeltette Önben a kalandvágyat, akkor ne habozzon: várnak a wakeboard pályák!

Gyakran ismételt kérdések

Cserélhető az élmény, ha esetleg nem nyerte el az ajándékozott tetszését?
Egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék helyett egy másik élmény választását segítjük...elolvasom
Meddig használható fel a voucher?
Vásárlástól számítva általánosságban 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően...elolvasom
Hogyan tudok időpontot foglalni az élményre?
Időpontfoglalás kizárólag az élmény megvásárlását követően lehetséges! Az adott program szolgá...elolvasom
Meggondoltam magam, van pénzvisszafizetés?
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnél elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 15 ...elolvasom
Mit kell tudni az élménykártyáról?
Abban az esetben ajánljuk élménykártyáinkat ha nem tudod eldönteni, hogy mely élménnyel is szeret...elolvasom
Nem kaptam számlát, csak bizonylatot, miért?
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom
Hogyan tudom beváltani az élménykártyámat?
Élménykártyád beváltásához csupán ki kell választanod webáruházunkban azt az élményt, amin szeret...elolvasom
Mikor kapom meg a megrendelt élmény voucherét?
Amennyiben GLS vagy Express One futárszolgálattal kérted a lakcímedre a rendelésed, azt a futársz...elolvasom
Személyesen szeretném átvenni a rendelésem, mikor mehetek érte?
Ha kaptál már a megrendelésedről rendelés visszaigazoló emailt, akkor nyitvatartási időn belül bá...elolvasom
Ár vagy név szerepel a megvásárolt voucheren?
Nem. Sem ár, sem név nem szerepel a vouchereken, csak az élmény leírása, néhány fontos tudnivaló ...elolvasom
Kaptam egy vouchert, hogyan tudom regisztrálni?
Az ajándékba kapott vouchert honlapunkon kell regisztrálnod, majd megkapod emailben azt az utalvá...elolvasom
Nem látom a voucheremen a szolgáltató elérhetőségét, miért?
Ha konkrét élményre szól a vouchered, ez valószínűleg azért lehet, mert nem regisztráltad még be ...elolvasom
Regisztrálni/aktiválni szeretném voucheremet, de azt írja ki, hogy a voucher nem található vagy lejárt voucher. Mit tegyek?
Amennyiben Foxpost automatánál vagy futárnál fizetted rendelésed az átvételkor, akkor pár nap elt...elolvasom